Etiketter

17 juni 2007

Kallelsen till Guds rike: följ med och se!

Söndagens tema är stort och viktigt. Erika Cyrillus från Edsbyn predikade inför ca 25 övriga gudstjänstdeltagare om den största kallelse vi kan få. Vid "barnens ljus" jämförde gudstjänstledaren Gösta Norevi om kallelsen till tandläkaren som kan kännas rolig ibland (särskilt när man är liten, "hoppas jag har hål" :o) och helt säkert är nödvändig och bra - men som ofta ger oss vuxna obehagskänslor. Är det likadant med kallelsen till Guds rike ("om ni inte tar emot Guds rike som ett barn?")? Den kallelsen är ju ändå i första hand är kallelsen till fest och glädje och inte i första hand till en läkarundersökning.

Erikas predikan handlade bl.a. om vårt behov av "gudtid" (felskrivning för guidtid i broschyr i Falu gruva!) och om att kallelsen handlar om att människor går före oss och visar vägen ("följ med och se") - men också om att vi själva kan få visa väg. Utan evangelisatoriska krusiduller och avancerad diskussionsteknik. Nej: "följ med", "prova själv"!

Roland Åkerlund sjöng sångerna "Krön honom nu, Guds Lamm", "Har du hört den himmelska tonen", "Kom nära mig, du mänskobarn". Tillsammans sjöng vi allsångerna "En vänlig grönskas rika dräkt", "I Herrens barmhärtiga händer", "I tro under himmelens skyar" och till slut "Kom och se Guds mäktiga verk", som skrevs av Erika C. till "Kom och se-festivalen" 2005.

Inga kommentarer: