Etiketter

30 november 2008

Gott nytt kyrkoår!

Första söndagen i advent firades i Missionskyrkan med trombon och valthorn. Och både kör- och solosångare (Sten Melkvist och Tore Karlsson). Ett 60-tal besökare (varav 8 barn) fick höra om Jesus intåg i Jerusalem och sjunga sitt Hosianna. Jag tror att de flesta av oss hellre hyllar Jesus den 30 november än krigarkungen Karl XII.

Psalmerna vi sjöng var Bereden väg, Hosianna Davids Son, När vintermörkret kring oss står, Gå Sion din konung att möta och slutligen Det susar genom livets strid. Körsångerna var Låt det brinna, Advent är väntans tid och Adventssång. Gudstjänsten avslutades med Gören portarna höga av Wennerberg. Eller egentligen med det goda kyrkfikat, fullt av saffransbröd.

Eller kanske med "ljusgården" med försäljning av knäckäpplen, godis och glögg - och namninsamling för Lys Nsem och hennes lilla dotter Jessica, som för ett par veckor sedan utvisades från Söderhamn till Kongo Kinshasa? Man får väl säga att försöket med knäckäpplen slog väl ut - efterfrågan var större än tillgången - och tacka Ruth L för kortkursen!

Nästa år provar vi att ha inomhuscafé igen om fler har lust att hjälpa till (i år genrepade kören Just for Fun som sedan hade kvällskonsert klockan 18). Det är egentligen ganska roligt att ha något att erbjuda under skyltsöndagen - inte bara för försäljningsresultatets utan framför allt för kontakternas skull.

Fredagskväll med blåsarövning

Fredagens gemenskapskväll på Missionskyrkan präglades av blåsarna - både trumpet, trombon och valthorn var i aktion och det är verkligen härliga toner som uppstår! Tanken är att förgylla adventsfirandet med lite klarare toner.

Styrelsemöte

Sista björktjäraträffen för i år

Årets sista "björktjäraträff" ägde rum tisdag den 25 november hemma hos Elon L. Gruppen läser boken Medmänniska av Stefan Einhorn, fikar, samtalar och ber.

Domssöndagen

Fredagskvällar på Missionskyrkan

Sista onsdagsträffen för i år

Söndagen före Domssöndagen

10 november 2008

Tjugofemte söndagen efter trefaldighet - med barnens rum-invigning

En ovanlig söndag inföll i år: Den tjugofemte söndagen efter Trefaldighet. (Nästa gång kommer den på 2030-talet, vill jag minnas). Men texterna togs, praktiskt nog, från tjugofjärde söndagen efter Trefaldighet, som i år inföll på Söndagen efter alla helgons dag. Temat var, som sej bör denna tid på kyrkoåret, "den yttersta tiden". Ja, mina barn, förbli i Jesus Kristus, så att vi kan stå frimodiga när han uppenbarar sig och inte behöver vända oss bort i skam vid hans ankomst.

Inte minst roligt var det att lite mer "officiellt" få inviga Barnens rum nere i Arken, källarvåningen. Med bandklippning och saft. Och kyrkkaffe för de vuxna.

Distriktslördag i Gävle

Den 8 november arrangerades Mellansvenska distriktet en distriktslördag i Gävle. Två vuxna och två barn från Bollnäs Missionsförsamling for till Gävle, där Ingrid Eriksson ledde körsång och där även distriktsföreståndare Lennart Renöfält m.fl. medverkade.

Distriktslördagarna är ett bra initiativ, som skulle vara ännu "häftigare" om det kom folk från församlingarna i stora busslaster. Man kanske skulle arrangera en bussresa från typ Ljusdal och samla upp folk på vägen? För att skapa en attraktiv resgemenskap under annars ganska sega långfärder.

Onsdagsträff

På onsdagsträffen den 5 november sjöng Roland Ericsson från Gävle och läste dikter av bl.a. Atle Burman mellan varven. Andreas H. kompade på piano. Många av sångerna och dikterna var anknutna till den kyrkoårstid vi befinner oss i, och arrangemanget var välbesökt. Som vanligt erbjöds gott fika och lotterier.

Alla själars dag i Kilafors missionskyrka

Söndagen den 3 november hölls kvällsgudstjänst med ljuständning i Kilafors missionskyrka - Anna-Karin predikade, Albin ledde och Verna spelade. Gott fika var det efteråt - och samtal om vad som menas med att synda och inte synda enligt Första Johannesbrevet. (Liten hemläxa från Albin).

Barnen lekte "Ett två tre ost" och dansade i ovanvåningen under predikan. Skriken och hojten hördes inte ner i kyrksalen, enligt de som var där, men däremot hoppen och dunsarna ;o). Vi som var däruppe fick se hur rummen gjorts i ordning för den julvandring som missionskyrkan inbjuder bygdens barn till "närmare jul". Kul!

02 november 2008

Allhelgonagudstjänst med nattvard

Med alla heliga i himlen och på jorden firade vi nattvard under allhelgonadagens gudstjänst i Missionskyrkan. Fem ljus tändes också för församlingsmedlemmar som avlidit under året, två ljus för övriga som önskat begravningsgudstjänst i Missionskyrkan och ett ljus för någon annan som stått oss särskilt nära.

Församlingssånger var "Gud, du är här", "Helig, helig, helig, Herre Gud allsmäktig", "Nu vilar ett hjärta" (v. 2-4), "I himmelen, i himmelen" och "Sjung, Guds folk, på pilgrimsfärden". Roland Å sjöng "En dag skall härlighetens morgon randas".

Gudstjänst med rockband från Pingstkyrkan

Söndagen den 26 oktober hölls gudstjänsten i Missionskyrkan klockan 14 (mot vanligheten). Detta p.g.a. att vi fick besök av ett "husband" från pingstkyrkan som spelade musik av det lite rockigare slaget.

Temat var dock (som vanligt, får man väl säga) JESUS, och bandet kompade församlingssången "Det är saligt på Jesus få tro" och "Bara i dig har min själ sin ro" med den äran. "Jesus från Nasaret går här fram" sjöng församlingen också - övriga sånger framfördes av husbandets sångare. Anna-Karin talade. Efter gudstjänsten serverades kyrkfika.

Roland Ericsson på onsdagsträffen

Onsdagen den 22 oktober sjöng Roland Ericsson från Gävle på en välbesökt onsdagsträff - och varvade med att läsa dikter av bl.a. Atle Burman. Andreas H. kompade på piano.

22 oktober 2008

Söndagsgudstjänst om frälsningen

Frälsningen är väl varje söndags tema - men särskilt denna söndags, tydligen. Gästpredikant under pastor A-K:s lediga helg var Johan Geigant. Något färre än förra söndagen, men ändå 36 personer mötte upp vid Missionskyrkan klockan 11. Lika många som klockslaget (11 alltså) for dock iväg till pingstkyrkan, eftersom söndagsskolan fått en inbjudan till barngudstjänst på pingst. (Barnen kom sedan in med bild i Ljusnan, upptäckte vi).

Idealet är kanske att barnen sådana gånger är med i Missionskyrkan t.o.m. momentet Barnens ljus och att vi far på utflykt enbart under söndagsskoletiden - ifall det kommer ett "nytt" barn kan det kanske upplevas förvirrande att genast slussas vidare till en annan kyrka. Och så får ju båda kyrkorna glädjas åt barnens närvaro.

Men den här gången gjorde vi så här. Och det gick bra det med. De som var kvar i kyrkan sjöng psalmerna Jag vet en port som öppen står, Jag skulle vilja våga tro, Guds kärlek är som stranden och som gräset samt Det finns en väg till himmelen. Roland och Ingeborg (som spelade) sjöng några duettsånger tillsammans.



Efter gudstjänsten bjöds på soppa till förmån för Världens barn, och en del av dem som gått till pingst hann tillbaka till soppan.

16 oktober 2008

Förstärkt manskör

Vi var några män från församlingen och dess vänner som förstärkte Bollnäs/Arbrå manskör i måndags kväll. Den har just börjat öva advents- och julsånger, och under advent fungerar den ju faktiskt som missionsförsamlingens "kyrkokör".

Kul! Hoppas jag att både övriga BAM:are och vi tyckte. Vi som håller hus i samma lokaler bör ju hålla ihop. En kör till har börjat öva i Missionskyrkan på onsdagar - kommer inte på vad den heter på rak arm, men jag återkommer! Den har i varje fall konsert första advent (då vi ska försöka få ihop ett gäng blåsare till gudstjänsten precis som förra året), medan BAM medverkar under och efter andra advents-gudstjänsten och har konsert tredje advent.

Tacksägelsedag

I söndags var vi nästan 40 personer som firade tacksägelsegudstjänst med "liten skördefest". Vi sjöng psalmerna "Jag lyfter ögat mot himmelen", "Måne och sol" och "Bara den som vandrar nära marken". Nattvardsbordet var smyckat med frukter av allehanda slag och Anna-Karin predikade över ämnet "lovsång".

I söndagsskolan gick vi ut på en liten promenad till Schenströmsparken, och tänkte på hur Abraham gick till Kanaans land över floden Jordan (vi gick över Spjutmyrbäcken!). Vi plockade bär och blad och smyckade nattvardsbordet ytterligare under psalmen "Tack min Gud för vad som varit". Sedan fick barnen var sin söndagsskoltidning ("Droppen") och Rolf läste ur boken "Sara och det underbara löftet."

10 oktober 2008

Ny lekstuga i källarplanet

Nere i källarplanet finns nu en plastlekstuga från Howard och Camilla i lekhörnan utanför söndagsskolrummet. De två bokskåp vi tänkt ta ner från den luftiga lägenheten ovanför kyrksalen gick däremot inte att använda - de var helt enkelt för höga.

Ja, det händer saker hela tiden just nu. Av bara farten fick vi ju nu en större inblick i kyrkans arkitektur, och både lilla och stora tornet besågs - somliga gick upp genom den allra översta luckan i stora tornet, där inga fönsterglas längre hindrar att man dimper ner i gatan (huga).

Spännande!

06 oktober 2008

Mikaelihelg med invigning av söndagsskollokaler

Under Mikaelihelgen var det på lördagen en distriktskurs för styrelsemedlemmar, bl.a var distriktsföreståndare Lennart Renöfält här.

På söndagen firades gudstjänst med ett 30-tal deltagare, varav 7 barn. Det kändes kanske delvis lite som en "rekyl" efter förra söndagens goda deltagande. Mikaelihelgen är ju en klassisk kyrkhelg, och nattvardsfirandet med sitt evangeliska budskap förstärker ju festglädjen, inte förtar den. Vi har sannerligen inte kyrkogångsplikt, men vi får be om att fler ska känna både glädjen och vilan i det regelbundna gudstjänstfirandet. Vi glädjer varandra bara genom att komma! Och har vi något på hjärtat får vi gärna dela det med varandra i bön och tack.

Samtidigt gav den lite småskaligare uppslutningen oss möjlighet att utan trängsel äta "kyrkkorven" (till förmån för SMU) nere i RIA-lokalen, och att i all enkelhet visa upp det fina nya rummet för söndagsskolan! Tack för det! Och i stora "biljardrummet" är en lekhörna inredd med mjukt underlag. Välkommen att titta in också på Tacksägelsedagen - då firar vi och gläds ännu mer! Med ännu fler!

Vad själva gudstjänsen (-erna) angår, så ledde Camilla söndagsskolan och berättade, efter inledande uppvärmningslekar, om Abraham och Lot. Anna-Karin predikade om dagens tema "änglarna" (och hade faktiskt tillverkat några "dockänglar" som gick upp och ner för en trappstege av trä som ställts på estraden - dagens GT-text handlade ju om Jakobs stege).


Tillsammans sjöng vi sångerna "Änglarna sjunger i himlen", "Du är helig, du är hel", "Guds änglar är hans sändebud" och de två sista verserna av psalmen "Min själ skall lova Herran". Inför nattvarden, som idag helt firades framme vid nattvardsbordet, sjöng vi även "O Guds Lamm" - och strax efter måltiden några verser av Per Harling i det gula sångbladet ("Nu stiger våra sånger, i dig vår räddning är").

29 september 2008

52 stycken firade söndagsgudstjänst med kyrkkaffe

Den 20:e söndagen efter Pingst (tema "Trons kraft") firades i Bollnäs Missionskyrka med över 50 personer närvarande, varav 13 barn och minst 4 olika nationaliteter. (Kul!). Vi började med sången 800, "Vi tackar dig att tron har funnit uttryck", och fortsatte med "Stor är din trofasthet" (v. 1), "Det finns en väg till himmelen" och "Tron sig sträcker efter frukten".

Vid barnens ljus berättade Anna-Karin om den lame mannen som blev nerfirad genom taket och Andreas sjöng en sång om honom. Sedan predikade A-K även om människorna som nämns i Hebréerbrevet 11, medan söndagsskolan fortsatte prata om Abraham och Guds kallelse.

Och serveringsbordet var så vackert dekorerat med pumpor. Gott och vackert var det. Tack!

Begravningsgudstjänst

På lördagen hade både pingst- och missionsförsamlingen varsin begravningsgudstjänst med minnesstund. I pingst var det Sven och i mission var det Svea som efter ett långt, verksamt liv i Herrens tjänst nu "befordrats till härligheten", för att använda Frälsningsarméns fina uttryck.

På båda platserna blev vittnesbörden många om vad dessa vänner betytt för både församlingar och enskilda. En nyttig och ofta rolig (ja!) påminnelse särskilt för en del av oss yngre som kanske inte lärt känna dem förrän åren börjat ta ut sin rätt. Men vilka friskusar de var i sin krafts dagar! Och vilka perspektiv bibeln ger på livet och evigheten!

Barnträffen i Freluga drog igång i torsdags

På torsdagskvällen klockan 18 startade barnträffen i Freluga lite försiktigt med 5 barn och lika många vuxna. Pastor A-K drog igång höstens Josef-tema och hade med sej en "brunn" i form av en tunna att krypa ner i. Nästa gång ska vi prata mer om Egypten och vad som hände där, och ett av barnen har lovat att ta med sej sina böcker om Egypten och pyramiderna. (Tänk att Cheopspyramiden redan hade stått i flera hundra år när Josef kom dit som slav!).

Som avslutning bjöds vi på korv med bröd + kakor och gratulerade Carin som fyllt 60 i sommar. Efter ljuständning, bön, "Jag får va´ hos dej" och "Tryggare kan ingen vara" betraktade vi den nya barnträffsäsongen som invigd. Torsdag den 2 oktober klockan 18 blir nästa gång. Alla barn är välkomna!

Johan Geigant predikade i Missionskyrkan, där söndagsskolans Abraham-tema startade

Söndagen den 21 september predikade pastorsstuderande Johan Geigant i Missionskyrkan. Själv var jag på kantorshelg i Mellansel, men Ingeborg spelade här i Bollnäs. Och Camilla och Anna-Karin tog hand om söndagsskolan. De inledde terminens tema som handlar om Abraham och Guds löften. A-K hade gjort fyra dockor som föreställde Abraham och Sara, Lot och "Lotta".

19 september 2008

Björktjärakrets läser Medmänniska

I onsdags träffades Björktjärakretsen för första gången denna termin. Det skedde hemma hos Hans och Karin, och det beslöts att man skulle läsa boken Medmänniska av Stefan Einhorn. Ett kapitel lästes och diskuterades gemensamt efter fikat, och sedan avslutades träffen som vanligt med en bönestund. Preliminärt träffas gruppen var tredje vecka ungefär, nästa gång den 8 oktober hos Gösta och Birgitta.

Alltid trevligt att vara med i denna grupp! Och det finns säkert plats för fler om någon tycker det verkar intressant!

Församlingsdag i Lynäs

Även om det inte blev en hel församlingshelg (lördag-söndag) i Lynäs som det var tänkt, så fick vi i alla fall en fin söndag tillsammans - 15 personer från Bollnäs Missionsförsamling och ungefär lika många från Söderala/Mo.

Vi sjöng bl.a. "På Gud och ej på eget råd" samt "Kärlek från vår Gud". Johannes Elnefred sjöng några solosånger, bl.a. "Endast kärleken segrar". Anna-Karin predikade om den rike mannen och Lasarus, medan de 4 barnen hade en enkel "sångsöndagsskola" ute i fikarummet och därefter lekte i sandlådan utanför.

07 september 2008

Första gudstjänsten inne i stan en ekumenisk högtid


Över 100 personer kom till den första gudstjänsten i stan efter "vevlingesäsongen" - men så var gudstjänsten också ekumenisk (stans frikyrkor ihop) med Ingemar Helmner som inbjuden talare. Så vi kunde gott ha varit ännu fler - missionskyrkan tar ju in 150 pers där nere och lika många på läktaren, för att inte tala om lilla salen! Men det var roligt, inte minst när vi sjöng, att få så pass mycket "tryck" som vi fick.

I söndagsskolan berättade Anna-Karin om drottningen av Saba - skyltdockan i källaren var fint utstyrd med lämpliga drottningattiraljer och majestätisk klädsel (för att inte tala om längden!). Även flera övriga bibliska personer passerade revy - och vi var hela 27 barn som deltog! Därefter bjöds på Lithells korv (reklam reklam).

Ingemar Helmner predikade som sagt, men spelade och sjöng också. Orgeln skötte undertecknad, och tillsammanssångerna var "Kom inför Herren", "Helig, helig, helig Herre Sebaot", "Ljus som liv åt världen gav" och "Brist ut, min själ".

Z

Y

X

W

10 augusti 2008

4

3

2

1

20 juli 2008

Goda förvaltare

I söndagens gudstjänst på Vevlingestrand predikade Tore. Per-Arne skötte ljudet, Andreas och Lena var kyrkvärdar och Ingeborg spelade. Minst lika många som förra söndagen mötte upp, men en av anledningarna var att Anna-Stina slutat sina dagar under natten. En sorg, en saknad - och en tacksamhet över ett rikt liv och en stark personlighet. Gösta Norevi ledde parentationen.

Tillsammans sjöng vi bl.a. psalmerna "Herren, vår Gud, är en konung i makt och i ära" (v. 1, 4-5), "och "Jorden är Herrens". Tore sjöng också en del solosånger och predikade över evangelietexten om "den orättrådige förvaltaren". Under momentet Barnens ljus talade han med barnen om förvaltarskap - hur vi får vara rädda om både egna och andras grejor och vår gemensamma miljö, och om hur allt egentligen är Guds.

I söndagsskolan talade vi om förlåtelsen, om Guds förlåtelse och vår, med hjälp av några leksaksfigurer och Jesus berättelse om honom som fick 10000 pund efterskänkta men inte kunde ge anstånd åt den som var skyldig honom 100 denarer. Barnen fick berätta hur de tyckte att gubben borde ha gjort istället (han som flög sin medtjänare om halsen, alltså). "Ni har fått för intet, så ge då också för intet." "Förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss."

14 juli 2008

Andlig klarsyn

Söndagens gudstjänst i Sommarkyrkan var riktigt välbesökt, nästan 50 personer, varav 10 barn. Gösta ledde gudstjänsten, Regine Sakowski Eriksson predikade om Jeremias kallelse, Roland sjöng några solosånger, Per-Arne skötte ljudet och undertecknad spelade.

Vi sjöng tillsammans "Du Herre, vår Herre, "Sjung med glädje till Guds ära", "Sänd mig, Gud (Thuma mina)" och "Jag vet en väg som leder". Roland sjöng bl.a. "När Gud talar".

Söndagsskolan handlade den här gången om tacksamhet, något som gläder både Gud och oss själva. Vi läste berättelsen om de tio spetälska och om honom som verkade skynda sej tillbaka till Jesus för att tacka redan innan han fortsatte till prästerna för att visa upp sej. Också ett exempel på andlig klarsyn - han såg vem Jesus var och vem han ville tacka. Att tacka och ära Jesus är att tacka och ära Gud. "Alla ska ära mig som de ärar Fadern", säger Jesus på ett annat ställe.

Jag tror egentligen inte att man behöver uppfatta Jesus som särskilt "sur" när han kommenterar "blev inte alla tio gjorda rena?" Men Jesus markerar att han - liksom vi - gläder sej över tacksamhet och vill se att den lycka vi ibland får fyllas av (och som säkert alla tio kände den gången) också kommer till uttryck i tro och bekännelse - och inte bara tvinar bort och dör i tystheten. Jesus markerar också att den tacksamme var just en sådan främling som folk kanske ofta såg ner på för mindre goda seders skull? Här är främlingen föredömet, precis som i berättelsen om den barmhärtige samariern.

G K Chesterton skrev: "Ateistens svåraste ögonblick kommer när han är riktigt, riktigt lycklig - och inte har någon att tacka." Men vi har verkligen någon att tacka!

Vevlingetisdag med pärgröt

Säsongens andra vevlingetisdag var jag själv med på som "servitör". Det var pärgröt som serverades, en sorts redd potatismos, och stekt fläsk med lingonsylt. En lättuggad variant av palt, alltså - potatis och fläsk är aldrig fel. Jättegott. Lite löksås hade väl inte varit fel, men det man inte kan få ska man inte efterstå. Omkring 50 personer närvarade.

Ingvar och Eivor Garpebo från Trönödal spelade och sjöng (och vittnade, får man väl säga). Pastor A-K avslutade med en andakt och vi sjöng psalmen "Den dag du gav oss, Gud, är gången".

Kristi Förklarings dag

På Kristi Förklarings dag var det 33 personer närvarande på Vevlingestrand, varav 6 barn. Vi sjöng tillsammans "Kom, lova vår Gud med ny sång i hjärtat" (text från Sri Lanka och melodi från Filippinerna) samt "Du är helig, du är hel" (tillsammans med O store Gud ochSöndagsskolan handlade om vad vi gjort hittills i sommar och hur vi får tala med Gud i alla situationer.

Anna-Karin berättade om förklaringsberget för barnen vid momentet Barnens ljus (och predikade sedan om det för de vuxna), och söndagsskolan handlade bl.a. om sommarupplevelser och möten/samtal med Gud (vi fick dessutom leta kolor i gröngräset).

I slutet av gudstjänsten sjöng församlingen tillsammans de klassiska förklaringsdagspsalmerna "Vår blick mot helga berget går" och "Sorlet har dött".

Sköna sånger med Eric och Anette Anders

Sommarkyrkan var fullsatt när Eric och Anette Anders, båda med svenskt ursprung, sjöng och spelade andliga sånger kvällen den 5 juli. De är riktiga proffs - inte minst Anette vid pianot. Jag var inte med själv denna kväll utan fick rapporter från min fru, men jag lyssnade till en CD-skiva med titeln "My Gift" och med rent instrumentala tolkningar av sånger som "Vilken vän vi har i Jesus", "Jesus kär, gå ej förbi mej", "Blott en dag" m.fl. kända sånger och psalmer.

Att makarna också är medlemmar i församlingen i Lakeland, Florida, där en 5-dagars mötesserie nu har blivit en 100-dagars med flera tusen besökare varje kväll är ju också rätt intressant. Tänk om det skulle bli så här i Bollnäs! Var skulle vi då hålla hus ;o).

01 juli 2008

Vevlingeprogrammet för juli månad


Tisdag 1 juli 19.00 Vevlingetisdag med ostkaka. 70:- Lotteri. Sång och musik Linda Styf och Gina Lius.

Lördag 5 juli 19.00 Andliga favoriter. En sångkväll med Anette och Erik Anders, USA.

Söndag 6 juli 11.00 Kristi förklarings dag. Gudstjänst med nattvard. "Jesus förhärligad". Anna-Karin Holmberg.

Tisdag 8 juli 19.00 Vevlingetisdag med pärgröt. 70:- Lotteri. Sång och musik Eivor och Ingvar Garpebo.

Lördag 12 juli 19.00 Musik som dröjer sig kvar. Joel och Elisabeth Nyman

Söndag 13 juli 11.00 Gudstjänst. "Andlig klarsyn". Regine Sakowski Eriksson.

Tisdag 15 juli 19.00 Vevlingetisdag. Cafékväll. 70:-. Lotteri. Sång och musik Nils-Erik Norell.

Lördag 19 juli 19.00 Musikkväll med Svenska kyrkan. Ingrid Natander samt musiker.

Söndag 20 juli 11.00 Gudstjänst. "Goda förvaltare".

Tisdag 22 juli 19.00 Vevlingetisdag med fäbomat. 70:- Lotteri. Sång och musik Bror Fagerhov och Tord Berbres.

Lördag 26 juli 19.00 I denna ljuva sommartid. Sångarfamiljen Almkvist, Stockholm.

Söndag 27 juli 19.00 Gudstjänst tillsammans med Pingstförsamlingen i Bollnäs. Curt-Erik Persson.

Tisdag 29 juli 19.00 Vevlingetisdag med pitepalt. 70:-. Lotteri. Salemkvintetten.



29 juni 2008

Sjunde söndagen efter Pingst - tema Efterföljelse

Idag samlades drygt 30 personer till gudstjänst på Vevlingestrand. Temat var "Efterföljelse" och Anna-Karin predikade. Roland och Karin var kyrkvärdar och Christer skötte ljudet.

Hörde själv bara ett fragment av predikan eftersom jag hade söndagsskola med våra egna barn - ovanligt nog var det inga andra barn i kyrkan, mer än en kort stund då en familj tittade in ett tag. Men evangelietexten verkade intressant med 4 scener med kallelser från Jesus. Både de som (nostalgiskt?) "ser sej tillbaka" får en vänlig men bestämd korrigering, liksom de som vill vänta med att följa Jesus tills "farsan är död och begraven". Mycket att tänka på där...

A-K berättade om Vi sjöng tillsammans sångerna "Gud är kärlek, Jesus lever", "Himmelske Fader, ge åt oss alla", "Din trofasta kärlek aldrig oss lämnar", "O store Gud" och "Vår Gud som skapar liljan".

Lördagskväll med Inger och Stig-Lennart Mattsson

Dagläger på Fagernäs

24 juni 2008

Johannes Döparens dag med utflykt till Växbo

Söndagen efter midsommardagen, Johannes döparens dag (eller som nån sa Annandag Midsommar) var vi omkring 30 personer som firade en kort gudstjänst på Vevlingestrand (25 minuter) med predikan av Anna-Karin (om Sakarias och Elisabet). Vi sjöng de 3 sista verserna på "Den blomstertid nu kommer", hela "En vänlig grönska" och "Må din väg gå dig till mötes".

Sedan for vi till Växbo kvarn på kyrkkaffe i den nybyggda restaurangen. Vi blev bjudna på kaffe och sockerkakspudding med basilikasås av ägaren Rolf Åkerlund (och indirekt av hans bror Roland som hjälpt till med bygget och i gengäld önskat sej gratisfika åt församlingen). Man tackar! En härlig utflykt!

21 juni 2008

Midsommardagen

Ett 50-tal gudstjänstdeltagare, varav 5 barn, firade midsommardagen ute på Vevlingestrand. Anna-Karin predikade om brödundret och Skaparen, och i söndagsskolan talade vi om David och Jonatan - som exempel på hur Gud vill att vi ska vara mot varandra.

Tillsammans sjöng vi "O vad jorden nu är skön", "Måne och sol", "I denna ljuva sommartid" (alla 8 verserna) och "Över berg och dal". Kollekten uppgick till över 5600 kronor, vilket "härmed tacksamt erkännes", som man sa förr i Svenska kyrkan.

Midsommarafton

Efter en ganska mulen dag började det regna vid 3-tiden. Men vid 4-tiden när midsommarstången på Vevlingestrand skulle prydas och resas, strålade solen i hela sin glans.

Vid halv 5-tiden ledde Roland de sedvanliga midsommarlekarna, och en timme senare uppträdde Bollnäs Folkdanslag. Halv 7 blev det musik på tunet med Karl Jonsson och Rolf Herdin, och halv 8 sång och musik i Sommarkyrkan med Kerstin och Sverker Åkered från Söderhamn.

En fin kväll på Vevlinge, alltså.

15 juni 2008

Icke-domssöndagen

Under temat "att inte döma" firades gudstjänst på Vevlingestrand under söndagen. AK predikade, Sven och Gertrud var gudstjänstvärdar, John skötte ljudet och Andreas spelade. Övriga gudstjänstdeltagare var omkring 40 personer, varav 6 barn, så kyrkan kändes förhållandevis välfylld. AK predikade på söndagens tema samt informerade om kyrkokonferensen, "Göteborgsmötet". Sångerna som sjöngs var "Nu är det morgon", "Bara i dig", "Herre, till dig får jag komma", "Hjälp oss att acceptera" och "Ett Kristusbrev till världen"

Söndagsskolan handlade om kung David - som verkligen hade en bjälke i ögat men försökte pilla ut en flisa från andras. När han sett till att Uria dog (för att kunna gifta sej med hans fru) men kraftfullt fördömde stöld av ett litet lamm. Vi smög oss först omkring i "grottor" och låtsades vara förföljda av Saul - innan David blev kung alltså - men när det sedan började regna gick vi in, åt plommon och hörde om David i övre delen av kyrksalen. Sedan upphörde regnet och vi kunde gå ut igen. Det var ett litet experiment kan man säga - men trots stängda skjutdörrar och låga röster hörde vi nog lite för mycket av AK:s predikan (och övriga församlingen av oss) för att det skulle vara riktigt lämpligt att hålla till där igen. Vi får leta reda på en annan "regnplats" för söndagsskolan.

Folkmusikarrangemanget "Fan och hans moster", som annonserats gå av stapeln på tunet strax efter gudstjänsten, var flyttat någon annanstans, antagligen på grund av regnet. En något märklig rubrik på ett Vevlinge-arrangemang, får man kanske säga - även om vi alltså ska försöka att inte vara så dömande. Men nu kom det i alla fall inte att gå av stapeln just på Vevlinge vid gudstjänsttid, och det kanske ändå var lika bra.

Svensk-afrikansk afton

Man måste ju erkänna att konkurrensen från matchen Sverige-Spanien var ganska svår. Men ett 20-tal personer (inkl. de uppträdande) var ändå i Sommarkyrkan i lördags kväll.

Kristina Norevi, Oliviér m.fl. gjorde kvällen till en upplevelse inte minst för de närvarande barnen, som genast kände igen "Jesus älskar alla barnen" trots att den framfördes på kikongo.

09 juni 2008

02 juni 2008

Sommarkonsert med Bollnäs/Arbrå manskör

Pilgrimsvandring med mässa

Sång- och musikkväll med Betel Runemo

Vevlingeprogrammet maj-juni

PROGRAM PÅ VEVLINGE MAJ-JUNI 2008:

Lördag 31 maj 19.00 Sång- och musikkväll med Betelförsamlingen Runemo

Söndag 1 juni 9.30 Kyrkvandring från Missionskyrkan, Odeng. 2, till Sommarkyrkan, Vevlingestrand

Söndag 1 juni 11.00 Gudstjänst med nattvard. "Kallelsen till Guds rike". Anna-Karin Holmberg

Söndag 1 juni 18.00 Försommarkonsert med Bollnäs/Arbrå manskör, led. Kenneth Stahre.


Lördag 7 juni 19.00 Sång- och musikkväll med Simon Ådahl och Bollnäs Bibelcenter

Söndag 8 juni 11.00 Gudstjänst. "Förlorad och återfunnen". Kjell Larsson.

Lördag 14 juni 19.00 Svensk-afrikansk afton. Kristina Norevi från Sverige, Oliviér från Burundi m.fl.

Söndag 15 juni 11.00 Gudstjänst. "Att inte döma". Anna-Karin Holmberg

Midsommarafton fredag 20 juni 16.00 Midsommarstången pryds. 16.30 Lekar kring stången för alla åldrar. 17.30 Bollnäs folkdanslag 18.30 Musik på tunet, Karl Jonsson och Rolf Herdin 19.30 Sång och musik i sommarkyrkan, Kerstin och Sverker Åkered

Midsommardagen lördag 21 juni 11.00 Midsommargudstjänst på temat "Skapelsen".

Johannes Döparens dag söndag 22 juni 11.00 Minigudstjänst, därefter utfärd till Växbo kvarn, där vi bjuds på fika.

Lördag 28 juni 19.00 Läsarsånger med Inger och Stig-Lennart Mattsson

Söndag 29 juni 11.00 Gudstjänst. "Efterföljelse". Anna-Karin Holmberg

29 maj 2008

Sista styrelsemötet före Vevlingesommaren

I tisdags kväll ägde sista styrelsemötet före sommaren rum. Som sig bör denna årstid ägde det rum på Vevlingestrand - se vidstående bild!

Nu börjar sommarsäsongen ute på Vevlingestrand. Redan sista maj har Betel Runemo en sång- och musikkväll på Sommarkyrkan, och på söndag kväll sjunger Bollnäs/Arbrå manskör klockan 18. Välkomna!

26 maj 2008

Vårt dop

Andra söndagen efter pingst (1 e. Tref.) präglades av dopets nåd och gåva. Anna-Karin predikade om detta och Ingeborg Garnäs spelade.

Vi sjöng "Guds källa har vatten tillfyllest", "Sjung lovsång, alla länder", "Jag är döpt i Jesu namn" (de två första verserna), "Upp ur vilda, djupa vatten" (de två sista verserna) och "Här en källa rinner.

Vid momentet barnens ljus visade A-K upp både församlingens dopskål och dess dopgrav. Inget av dopsätten är egentligen knutet till en viss ålder och man måste väl medge att dopgraven tydligare än dopskålen förkunnar att vi i dopet begravs och uppstår med Kristus.

På söndagsskolan talade vi om förlåtelse - både Guds och människors. Sedan gick vi ut och plockade blommor (samt nässlor!) innan vi gick in och sjöng avslutningspsalmen tillsammans med övriga församlingen.

18 maj 2008

Mittmissionsdagen

Dagens gudstjänst besöktes av 55 personer, varav 10 barn, till stor del nog beroende på inbjudan till födelsedagsfest för Martin L. vid kyrkkaffet efteråt. Söndagsskolan handlade om tacksamhet, vilket nog var vad många av oss kände idag. Både mot Martin, samt Ruth & c:o, och vår Herre.

Tomas Jonsson från Forsbrokyrkan i Arbrå predikade om Jesus, uppståndelsen och Treenigheten.

Snöig församlingsutflykt till Kuggören

















En minnesvärd lördag den syttende mai for 30 församlingsmedlemmar och andra till Enånger, Hudiksvall och Kuggören.

Omkring kvart i 9 avgick bussen från Missionskyrkans entré. Några resenärer hämtades upp på Ren, men sedan var alla 30 ombord. Vädret var rätt kallt, bara några enstaka plusgrader, men vissa solglimtar syntes under morgonen och vi hoppades på en fin resa.






Första rasten var vid Enångers gamla kyrka.

11 maj 2008

Den tidigaste pingstdagen i Bollnäs Missionskyrkas historia

Trots att pingsten är den tidigaste sedan 1913 (d.v.s. den tidigaste som firats i denna kyrkolokal)kunde 40-talet gudstjänstdeltagare inleda dagens gudstjänst med sången "O vad jorden nu är skön, klädd i sommardräkten" med musik av Mozart. Därefter sjöng vi som lovsång sista versen av "O Gud som skapat vind och hav" ("O du Guds Ande, kom och sänd").

Under momentet "Barnens ljus" berättade Anna-Karin om Guds Ande med hjälp av ett blått lakan som vi rörde och vars "vind" vi kände. Barnen blev påtagligt upprymda av att röra sej under det himmelsliknande, vajande lakanet, vilket fick Anna-Karin att associera till den heliga upprymdhet som fyllde lärjungarna den första pingstdagen - då de som varit så missmodiga och fega fylldes av kraft och frimodighet. Och inte minst: glädje!

På söndagsskolan handlade det om bönen, hur vi får tala med Gud, och den senare delen tillbringades utomhus i försommarluften. Under tiden läste Rolf texten från Apostlagärningarna om den första pingsten (den som brukar kallas kyrkvärdens mardröm p.g.a. alla konstiga namn på länder och områden som omnämns där) och höll ett personligt vittnesbörd.

Anna-Karin anknöt i sin predikan till pingstdagens resultat i form av en stor kristen församling, präglad av stark gemenskap kring Jesus och hans ord. Predikan spontansimultantolkades av en kyrkvärd till engelska för några nytillkomna gudstjänstdeltagares skull - kunde detta ske mer passande än just på pingstdagen, som ju bl.a. just handlar om överbryggandet av språkbarriärer?

Och efter predikan sjöng vi psalmen "Helige Ande, låt nu ske" samt, till avslutning, "Friheten sträcker ut sin hand". Och så var det dags för servering - fest i dagarna två, således! Så som en pingsthelg ska och kan firas, trots att Annandagen slopats som röd dag i almanackan.

Vårfest på pingstafton

Exakt 30 personer firade pingstens intåg med vårfest på Missionskyrkan. Den inleddes 17.00 med välkomstdrink (druvjos!), salta pinnar och mingel på "översteprästens gård", där ett pingisbord pingisaftonen till ära stod framställt.

Därefter fick vi en klurig uppgift av värdinnan pastor AK att ta reda på bl.a. antalet träd på Brotorget, datum för Cirkus Brazil Jacks uppträdande i stan, priset på en bok om Kina i Helins skyltfönster o.s.v. - en liten stadsvandring helt enkelt i den underbara försommarkvällen. (Den som ville satt kvar och solade och pratade på gården).

Omkring 17.45 var det dags för fastare förtäring - olika medhavda pajer var uppdukade tillsammans med sallad och bröd. Fast först sjöng vi "Ja må han leva" för Fritz som fyller jämna år nu i helgen - och sedan Glädjens herre. Roland C hade tagit med sej saxen och förhöjde feststämningen med den.

Någon bit in i pajätandet var det dags för "Vår på Saltkråkan"-sången (alla har hört Tjorven sjunga den, men nu provade vi själva). Ännu lite senare "Nu grönskar det i dalens famn", också ur sångbladet, och "Helhjärtat vill jag leva" ur Cantarellen. (Sax även här). Och - surprise surprise! - hälsingesången "Såg du det landet" i lätt språklig bearbetning.

En del lekar stod på programmet, t.ex. när närvarande småbarnspappor utmanades att korsa en krokodilflod med hjälp av endast 2 magiska stenar. Förutom det kunde den som ville ständigt kunde gå ut och köra en liten pingismatch. Andreas - Kerstin, Fritz - Hanna var några av paren i det improviserade spelandet.

Under rubriken övrig underhållning måste Hans Perssons diktläsning nämnas - en synnerligen tokrolig historia om två identiskt likadana tvillingar. En sketch framfördes också av pastorsparet - om gumman som gick till doktorn för att en mus farit in genom gubbens mun när han sov på soffan.

Kaffe och saft med härliga jordgubbsbakelser förgyllde vårfestens senare del, liksom Rolfs egna musikaliska komposition som han själv känsligt framförde på sin medhavda klarinett. Till slut höll Anna-Karin en kvällsandakt och vi sjöng för första gången detta år "En vänlig grönskas rika dräkt".

Ett stort tack till serveringsgruppen, ledd av Ruth, för en storfin insats! Liksom till övriga medverkande. Liksom till ALLA närvarande, för utan folk blir det ingen fest! Liksom - först och sist - till vår Herre som gjorde denna rekordtidiga pingsthelg så somrig och skön.

08 maj 2008

Barnträffavslutning i Freluga

Under torsdagskvällen hölls avslutningen för barnträffen i Freluga, på sedvanligt maner hemma hos Sven och Gertrud i Sörbo. Vädret var ovanligt sommaraktigt, men korven smakade lika bra som vanligt ändå.

Gertrud hälsade välkommen, Anna-Karin berättade om Sackeus (en av pojkarna var Sackeus och satt i Svens äppelträd) och vi sjöng sångerna "Sackeus var en publikan" samt "Om jag vore en liten mus"(!). Därefter bjöds på korv, godisletning och tallrikskrossning samt slutligen fika och avslutningsandakt med Britt.

Vi var idag ett 15-tal barn och ett 10-tal vuxna. Gud välsigne Barnträffen i Freluga! Hoppas att missionshuset kan fortsätta användas på ett så här positivt sätt!

04 maj 2008

Söndagen före pingst

Den här söndagen hade vi besök av Bertil och Gunnie Persson från Arbrå, som ledde bussturen till Jesusmanifestationen i Stockholm igår. Bägge tycktes ha återhämtat sej bra och både spelade och sjöng. Bertil predikade dessutom - över himmelsfärdsdagens texter, som passar bra även in på denna söndags tema.

Gemensamt sjöngs "Till härlighetens land igen" (v. 1-4), "Gud tillhör äran", "Som sol om våren stiger" och "När vi delar det bröd som han oss ger." (Vi firade alltså nattvard tillsammans denna dag).

Camilla hade söndagsskola om hur Gud vill att vi ska vara. Vi lärde oss kärlekbudet och den gyllene regeln, samt klippte sammanhållna "gubbkedjor" att klistra in i den gyllene söndagsskolboken.

01 maj 2008

Kristi Himmelsfärds dag

Ett tiotal personer firade gökotta på Vevlingestrand denna Kristi Himmelsfärds dag (tillika 1 maj). P.g.a. blåsigt och duggregnigt väder vid 8-tiden samlades vi i Sommarkyrkan, där pastor Anna-Karin läste dagens texter och en himmelsfärdsbetraktelse av Owe Wikström. Den handlade om Jesus, om himmelriket och hans/dess närvaro mitt ibland oss.

Tillsammans sjöng vi sångerna "Till himlen Herren Jesus for" och "Morgon mellan fjällen". Det var, som pastorn sa, kanske inte så många fjäll omkring oss, men det var i varje fall morgon!

Efter gudstjänsten blev det korvgrillning vid majbrasan och en del lekar på campingens lekplats. Då hade blåsten och regnet upphört, och så kunde även denna gökotta få en del friluftsinslag!

Valborgsmässoafton

En underbart varm och solig valborgsmässoafton firade vi och många andra ute på Vevlingestrand. Programmet hade "ryckts upp" såtillvida att Bollnäs/Arbrå manskör verkligen sjöng prick klockan 8 och majbrasan tändes någon halvtimme senare. Vårtalet hölls av undertecknad. Tempouppryckningen var välkommen, men folk kanske hade vant sej vid viss försening och den stora mängden infann sej inte förrän framåt halv 9-tiden.

Korv och festis såldes i stora lass. Fyrverkerier sköts upp i raketfart. Brasan brann våldsamt - det har ju varit torrt några veckor och eldningsförbud hade t.o.m. diskuterats några dagar tidigare. Men det var ju skönt att vi fick tända på!

Kvällsandakten i Sommarkyrkan hölls av församlingens pastor och ett 25-tal personer sökte sej in dit. Pastor Anna-Karin anknöt till arbetarnas fridag och arbetarrörelsens rättvisepatos genom att läsa bl.a. en text ur profeten Amos´ bok och tala om vårt ansvar för världen och varandra. Vi sjöng tillsammans "Likt vårdagssol i morgonglöd" och de två sista verserna av "Den blida vår är inne."

Bönsöndagen

Var det ovanligt många förra söndagen, blev det under snittet den här - utan särskild anledning. (Lite varannan-gångs-syndromet helt enkelt). Anna-Karin talade om bön och hade gjort i ordning platser för bön runt om i kyrkan och förslag till särskilda böneämnen. Ingeborg spelade sångerna om bönen, t.ex. "Är jag glad så får jag bedja" och "O Gud, all sannings källa".

I söndagsskolan pratade vi förutom om bön till Gud också om hur Gud talar till oss människor. Om ovanliga sätt och om vanliga: samvetet, andra människor, Bibeln. Vi gjorde en liten minibibel, målade titelsidan och klistrade in den i "guldboken".

24 april 2008

Bönsöndagen

Femte söndagen i påsktiden

Lite oväntat var vi över 50 personer (varav 10 barn) vid dagens gudstjänst. Det var ju roligt! Camilla hade söndagsskolan och startade en ny "grej" - en guldgul söndagsskolbok som heter "Gud och jag" och som barnen själva gör klar genom att klistra in blad, måla och pyssla i.

Fjärde söndagen i påsktiden

Ekumenisk gudstjänst i Missionskyrkan

Mötesserien med Ingemar Helmner

Tredje söndagen i påsktiden

Vårmarknaden

Andra söndagen i påsktiden

24 mars 2008

Glad Påsk!

Så här på Annandag Påsk vill jag gärna referera Påskdagens firande i Missionskyrkan. Drygt 50 personer, varav 10 barn (trots influensatider)! Vi började med växelläsning från Psalmer och sånger: "Kristus är uppstånden" - "Ja, han är sannerligen uppstånden", samt några ytterligare bibelverser. Sedan sjöng vi psalm 146, "Vad ljus över griften", v 1-3, varefter kören sjöng "Jesus är stor" (A. Börud).

Gösta pratade med barnen om påskens budskap och tände "Barnens ljus" som i dag också var "Påskljus". Därpå sjöng kören sången "Jesus är stor" (A. Börud) och tillsammans sjöng vi psalm 516 "Han är uppstånden, Frälsaren".

Sedan gick söndagsskolan ner i källaren och hade "springtävling till graven" med Petrus och Johannes samt bananätning och tillverkning av Uppståndelsekors. Under tiden predikade Gunnar Mering - i pastor Anna-Karins fortsatta frånvaro - över påskdagens evangelium. Efter predikan sjöng kören psalm 154: "Dina händer är fulla med blommor" och efter pålysningarna hela församlingen psalm 153: "Livet vann, dess namn är Jesus".

Som avslutning sjöngs psalmen 521: "Var glad, för Kristus lever" av Tore Littmarck (som dog under 2007).

Efter gudstjänsten hade vi knytkalas, som avslutades med Nils Liljemarks tonsättning av Gunnar Svedlunds dikt "Påsk" (vi provade den som allsång!). Nils berättade om sångens tillkomst - den blev till under hans tid som ungdomspastor/"hjälplok" i Örebro, vid församlingens 100-årsjubileum 1951. Tonsättningen är ämnad för 4-stämmig manskör, och skriven i Dess-dur, men organisten hade sänkt den till G-dur för allsångens skull. De två första verserna lyder:

Påsk är ett från fridens boning
evigt gällande bevis
att vår Frälsares försoning
blivit erkänd, Gud till pris.

Påsk är liv, som reste tronen
mitt i dödens kalla rum.
Påsk är själva segertonen
i Guds evangelium!

Och allra sist, innan vi skildes åt, sjöng vi Taizésången:

Kristus har uppstått från döden, halleluja, halleluja!
Kristus lever, lever i dag, halleluja, halleluja!

Vilket låter så här i den internationella latinska versionen (som vi inte sjöng ;o):

Surrexit Dominus vere, alleluia, alleluia!
Surrexit Christus hodie, alleluia, alleluia!

22 mars 2008

Skärtorsdag och Långfredag

Skärtorsdagens nattvardsgudstjänster ("Getsemanestunder") kl 13 o 19 förrättades med anledning av pastors sjukdom av Gösta. Ingeborg spelade (tack Ingeborg!).

På Långfredagens gudstjänst - som leddes av Gösta och Roland - var vi, trots influensatider, omkring 35 personer, varav inemot ett 10-tal ingick i "påskkören" som sjöng sångerna "Where you there when they crucified my Lord", Rövarens sång av Tomas Boström, "Frälsare på korsets stam" samt "Jag älskar dig, Jesus".

Tillsammans sjöng hela församlingen "Se, vi går upp till Jerusalem", "Jesus, djupa såren dina", "Det är en som har dött istället för mig", "På en avlägsen höjd" och "Jesus, du mitt liv, min hälsa". Som postludium spelades "Långfredagshymn" av L. Almqvist.

Förutom sång och bön bestod gudstjänsten till största delen av högläsning ur Kristi lidandes historia. I år följde vi Matteus-versionen.

Kollekt till församlingen togs denna dag upp genom offergång under sista psalmen.

19 mars 2008

Påsksånger, påskvandring och kampanjplanering

Idag kl. 13 var det onsdagsträff med påsksånger i Missionskyrkan - med "Den sjungande bonden" från Alfta. (Har glömt vad han egentligen heter!).

Framåt kvällen (vid halv 7-tiden) förvandlades Missionskyrkan till "Översteprästens gård", där Petrus förnekar Mästaren vid kolelden och där tuppen gal. Ikväll blev det lajvgalningar eftersom det förinspelade bandet med Lottas kuckelikun förkommit. Vill ni veta vem som gol får ni fråga mej ;o) Rekordmörk och rekordkall påskvandring - med snö i håret - denna rekordartade Stilla vecka, som inte infallit så tidigt på året sedan 1913! Vill ni veta mer om de olika "stationerna" i denna påskvandring kan ni läsa om det på paskvandring.blogspot.com

Och sist och slutligen samlades musikansvariga från tre olika församlingar i Missionskyrkan 19.30 för att planera inför evangelisationskampanjen med Ingemar Helmner andra veckan i april. Karin, Kristina och Andreas heter vi som samlades den här gången. Och vi gjorde något slags utkast - vill gärna flagga för barnkördagen lördagen den 12 april kl. 13-15 i Missionskyrkan, som Karin lovade leda.

17 mars 2008

Körövningar i Missionskyrkan

Som vanligt övade Bollnäs-Arbrå manskör i Missionskyrkan denna måndagskväll. För kvällen utan Kenneth S, som enligt uppgift är på resa i Nya världen.

Men innan manskören började öva vårsånger, övade Missionskyrkans "Påskkör" omkring en timme. Roligt att vi blev 9 stycken ikväll (förra måndagen var vi 7 st). Det börjar likna något! Som tur är kan många ta ut lite alt- och tenorstämmor själva, så behöver inte jag vara så duktig ;o)

16 mars 2008

UR:s kvällsmöte

Under söndagen samlades även Ungdomsrådet - eller åtminstone en beslutsmässig del av det. Vi dryftade framför allt frågor kring Mårdbo och organisationsnummer.

Glad Palmsöndag!

I Växbo kapell var det idag över 60 personer, varav 10 barn, varav hälften från Växbo, som firade gudstjänst i ett ekumeniskt arrangemang Svenska kyrkan / Missionskyrkan. Växbo IF serverade korv och kyrkkaffe efteråt i klubbstugan. Tipspromenad också. Kanon!

Tillbaka till gudstjänsten: Till inledning fick de barn som ville gå i en "grankvistprocession" (i brist på palmer ;o) genom mittgången under det att församlingen sjöng "Dig vi lovsjunger, ärar, Jesus de fattigas konung." Komminister Lars ledde gudstjänsten och Anna-Karin predikade. Övriga sånger var: "Se, vi går upp till Jerusalem", "Jesus för världen", "Den kärlek du till världen bar" och "För att du inte tog det gudomliga". Roland sjöng tre solosånger.

Under Anna-Karins predikan om Jesus intåg i Jerusalem - där hon använde och visade en gammal söndagsskolplansch! - hade Camilla söndagsskola med de barn som ville inne i lilla salen. Vi började med lite rörelser och samtal kring vad Gud låter oss uppleva med våra sinnen - och sedan fick vi göra sprattelgubbar!

15 mars 2008

En God och Stilla vecka tillönskas er allesammans!

Nu när Edsbyn vunnit sitt 5:e raka SM-guld och Charlotte Perelli gått till Serbien-final känns det skönt att få fira Palmsöndagshelg och följa Jesus på hans väg mot korset. Vi vet ju hur det slutade även för Jesus (seger!) men själva den svåra vägen dit är det som gjorde segern så stor.
Och att den var för oss...

Skapelsehelg med Sven Lindström

Helgen 8-9 mars präglades för Bollnäs Missionsförsamlings del av den gemensamma "kyrkhelgen" tillsammans med Hanebo Missionsförsamling och baptisternas förre missionsföreståndare Sven Lindström, som talade över temat "Människan i skapelsen - medarbetare eller marodör?"

Ett 30-tal personer samlades till lördagskvällens samlingar i Kilafors (med fika emellan). Missionskyrkan där ligger verkligen "mitt i byn". Och Sven tog upp flera centrala bibeltexter om skapelsen och människan, och det blev tillfälle till diskussion om miljöansvar och framtidshopp.

På söndag - Jungfru Marie bebådelsedag - blev det ett riktigt "stormöte" i Bollnäs Missionskyrka på 11-gudstjänsten med omkring 70 besökare. Riktigt roligt! Vi var 9 barn i söndagsskolan och samtalade om djurens plats i skapelsen - och i påskberättelsen (åsnan! lammet! tuppen! kycklingarna!). Fast de bilder vi satte upp på "barnens altartavla" föreställde mest dinosaurier! (Inte dumt alls egentligen om man vill ge en bild av skapelsens rikedom och skörhet - det har funnits ÄNNU fler fantastiska djur än de vi idag begapar i våra djurparker).

I samband med kyrkfikat togs frågan om vårt konkreta ansvar för miljön upp än en gång. Sven berättade lite om baptisternas miljöpolicy och tog några konkreta exempel på miljövett ur boken "100 sätt att rädda världen". Det är helt klart så att vi, här som annars, behöver ledning av världens Frälsare för att bruka och bevara världen på ett vettigt sätt. Tills det - om 1 eller 100 000 år - är dags för "nya himlar och en ny jord".

Midfastosöndag i Luleå

Midfastosöndagen firade pastorsfamiljen i Hertsökyrkan i Luleå. Den firades som sej bör ("Livets bröd" är ju dagens tema) med nattvard både i Hertsökyrkan precis och i Bollnäs´ Missionskyrka, där Tore Karlsson ledde gudstjänsten. Nattvardsgemenskap över breddgraderna, alltså. Även med alla andra som firar Herrens måltid jorden runt.

Årshögtid med gofika

Denna söndag efter årsmötet samlades ett 30-tal gudstjänstdeltagare för att fira tredje söndagen i fastan på temat "Kampen mot ondskan". Efter barnens ljus gjorde söndagsskolan en liten "fräckis" och drog till Pingstkyrkan, där vi såg och hörde Petra Bergkvist berätta om den lame mannen som hissades ner till Jesus genom ett hål i taket. (Det var en särskilt utlyst barngudstjänst i pingst den här dagen).

Åtminstone organistens barn hann tillbaka till Missionskyrkan lagom till sista psalmen - "Jesus, det skönaste". Vilka sånger vi sjöng före Barnens ljus har han dock glömt. Men att vi bjöds på gott fika efter gudstjänsten (som vanligt!) kommer han ihåg. Lite reklam för boken "100 sätt att rädda världen" gjorde han också under kyrkfikat - liksom nu här på bloggen.

Årsmöte med bakning

Lördagen den 23 februari var det församlingens årsmöte. Samtidigt hade ett par barnfamiljer storbak nere i köket. Inte så dumt sätt att roa både barnen och sej själv på, tyckte de arbetsledande papporna i källaren.

17 februari 2008

Söndag med följeslagare

Andra söndagen i fastan - tema "den kämpande tron" - gästades vi av Karin Larsson från Flästa, som bott i Palestina som s.k. följeslagare en längre tid och berättade om sina erfarenheter ur framför allt palestiniernas perspektiv.. Roland Å ledde gudstjänsten och höll i "Barnens ljus", där han talade om jobbiga och svåra saker ("att städa", ansåg Jonte var jobbigt) och hur Jesus tar emot oss mitt i det svåra. Sedan höll Gösta N parentation efter Maj B, som avled för en vecka sedan. Vi sjöng en psalm till piano, nämligen "Änglarna sjunger i himlen", och sedan en sång till orgel: "De skall gå till den heliga staden".

Psalmerna "Löftena kunna ej svika" och "Jag har ofta frågor, Herre" framfördes av Örjan Unogård på gitarr. Avslutningsvis sjöng vi "Jesus är min vän den bäste" till orgel. Vi var omkring 40 personer, varav 3 var "borta".

I söndagsskolan ("Söndagskul") pratade vi (6 barn) om att Gud har skapat land likaväl som hav - om än mest hav, se medhavd jordglob - och vi sjöng sången "Säg, vem har skapat blommorna". Dessutom tillverkade vi olika berg och växter av papper, att sätta upp på stora vägglakanet där vi redan har raketer (rymden) och fiskar (havet). Vi gjorde även fruktsallad som avnjöts efteråt tillsammans med några föräldrar.

10 februari 2008

Första söndagen i fastan

Den här gången kunde jag inte vara med i kyrkan - jag var hemma med de tre barnen eftersom Hanna vaknade magsjuk. (Det är en ny "kortvariant" som går). Men tydligen var det över 40 personer i kyrkan ändå, varav 4 barn i söndagsskolan med Camilla. Roligt! Roligt också att Ingeborg kunde ställa upp med kort varsel och spela "Se vi går upp till Jerusalem", "För att du inte tog det gudomliga", "Omkring ditt ord, o Jesus", "Kristus vandrar bland oss än" och "Led, milda ljus". Efter gudstjänsten serverades kyrkfika.

Kampen mot frestelsen - ett viktigt tema. Kampen mot Frestaren, kunde vi också säga, ungefär som sjunde bönen i Herrens bön kan läsas "Rädda oss från den Onde". Ondskans andemakter i himlarymderna är ingenting vi talar om så mycket - och vi ska inte prata för mycket om dem - men som Bo Setterlind skriver i de sista stroferna av sin Psalm mot Djävulen:

Gud hjälpe oss motstå den Satan
som trår att fördärva vårt liv.
Han rör sig ibland oss på gatan,
hans leende är som en kniv.
Hans lust är att sinnen förvrida
och locka till svaghet och fall.
Gud hjälpe det folk som får lida
för slapphet mot Belial.

Gud hjälpe oss alla att spjärna
mot Djävulens makt i vår nöd.
Sitt ansikte döljer han gärna
och gläds om vi tror han är död.
Men änglarna vet att han lever.
De ger oss sitt skydd om vi vill
i striden för sanningens seger.
Gud hjälpe oss alla därtill!

(
Mel. SvPs 287)

09 februari 2008

Barnträffen i Freluga igång igen

En annan premiär i veckan skedde i Freluga missionshus på torsdagskvällen, då den populära barnträffen körde igång igen. Över 10 barn kom till den första samlingen för året, som traditionsenligt avslutades med varmkorv.

08 februari 2008

Onsdagsträff om Ludde

I onsdags klockan 13 var det knökfullt på onsdagsträffspremiären i Lilla Salen, där Bernt Jonsson skulle visa sin film om Ludde, eg. Jean Ludvig Rönnberg. Filmen om detta skogarnas original blev också mycket riktigt bejublad, och sedan smakade semlorna som "herrarna" serverade alldeles utmärkt.

Ludde har utgivit många dikter, flera tonsatta av honom själv. I häftet "Andliga dikter" återfinns dikten Ensamhet:

När ensamheten faller på
och kvällens mörker är som störst,
till Bibelns ord jag brukar gå
och söka mig en tröst.
Där finns det vila, lugn och ro
för tankar öde, fjärran.
Där får min ensamhet sitt bo
i ord - han lovat det, Herran.

03 februari 2008

Fastlagssöndag med SMU:s årsmöte

Över 40 personer, varav 7 barn, samlades idag för att fira "Guds kärleks väg" - hur Jesus för sista gången under sitt liv på jorden gick upp till Jerusalem för att fira påsk. Vi firade också nattvard tillsammans.

Vi sjöng "Jesus för världen", "För att du inte tog det gudomliga", "Se, vi går upp till Jerusalem", "O Guds Lamm, du som tar bort världens synd" och avslutningsvis "I Offerlammets tecken" av Ingemar Johansson.

I söndagsskolan talades det om stjärnhimmel och atmosfär (den "himlen" alltså) och vi höll till i stora Arken-rummet i källaren med både springlekar och dekoration.

Efter gudstjänsten serverades fastlagsbullar med het mjölk (s.k. "hetvägg").

På kvällen hölls årsmöte för Bollnäs SMU och församlingens vice ordförande Örjan Unogård deltog omkring halva tiden. Vi beslöt att lägga Ungdomsrådet på en mindre ambitiös nivå och vidtog därför några stadgeändringar (kravet på åtta styrelsemedlemmar är t.ex. alldeles för omfattande för vår nuvarande storlek och verksamhet). Vi beslöt att till nästa år försöka integrera SMU:s styrelse med församlingens. Det kräver vissa ytterligare samtal om stadgeändringar under 2008.

27 januari 2008

Kyndelsmässodagen

Ett 30-tal personer (plus 5 barn) hade samlats i kyrkan idag mellan 14 och 16 för att samtala kring församlingen och dess framtid. Camilla och Anna-Karin ledde "samtalsgudstjänsten" som började med psalm 61: "Lågorna är många" och en kort andakt. Vi delades in i 7 samtalsgrupper, som utifrån några olika områden samtalade fram till fikat.

Efter fikat blev det "storsamling" där saker dryftades i "helklass", för att nu använda en skolterm. Åtskilliga tankar kom upp kring både barnverksamhet, musik, församlingsutflykter m.m. Reflexionerna antecknades noga och ska upp i styrelsen på ett alldeles särskilt styrelsemöte, avsatt just till uppföljning av dagens samtal.

Vi avslutade med att sjunga psalm 769: "Icke genom någon människas styrka". Därefter serverades palt till alla som så önskade.

20 januari 2008

Septuagesima - nåd och tjänst (samt Bibelns dag)

Denna söndag hade vi besök av Erika Cyrillus från Edsbyn, missionspastor och tillträdande chefredaktör för EFS:s missionstidning Budbäraren! Omkring 50 personer var närvarande, varav 9 barn. Erika predikade över episteltexten från Filipperbrevet och ledde även Barnens ljus-stunden genom att först plocka fram en väldig massa handböcker av olika slag för att slutligen presentera en kortversion av Bibeln (på endast 52 ord!).

På söndagsskolan (med 9 barn, precis som Trettondedag Jul!) pratade vi om Bibelmaratonplanschen från barntidningen Droppen som delades ut till varje barnfamilj. Den är tänkt som en uppmuntran att tillsammans läsa något ur Bibeln så ofta som möjligt. Efter ett visst antal tillfällen får man en enkel present som "premium", efter ytterligare ett antal tillfällen en något finare o.s.v.

De psalmer som sjöngs uppe i Stora salen var "Sabbatsdag, hur skön du är", "Jag vill ge dig o Herre min lovsång", "Herre, gör min Ande stilla", "Sänd av himlens sol en strimma" och "Gud, från ditt hus, vår tillflykt du oss kallar". I söndagsskolan sjöngs även "Titta, är du här" och "Ingen är för liten, ingen är för stor".

Frälsarkrans, styrelsemöte och verksamhetsråd

I tisdags gick "frälsarkransgruppen" igång! Hela 18 personer samlades för att denna vår under pastor Anna-Karins ledning gå igenom den kristna tron med hjälp av den s.k. "Frälsarkransen" som formgivits av biskop Martin Lönnebo. Dess olikfärgade pärlor är tänkta att påminna om viktiga sidor av det kristna livet och vara en hjälp till koncentration vid den personliga andakten. (Gudspärlan, jagpärlan, doppärlan, himmelspärlan, kärlekspärlorna, hemlighetspärlorna, ökenpärlan, nattpärlan och uppståndelsepärlan. Inte minst viktiga är tystnadspärlorna som interfolierar de övriga).

Man kan använda Frälsarkransen på mycket olika sätt - alltifrån en närmast allmänreligiös metod med tyngdpunkt på samtal och reflektioner kring allmänmänskliga erfarenheter till en mer tydligt kristen profil där de olika "pärlstationerna" och erfarenheterna knyts tydligare till bibelordet och den kristna trosläran.

Följande kvällar var det styrelsemöte (onsdag) och verksamhetsråd (torsdag), då stora delar av årets arbete i församlingen planlades. Gud välsigne alltsammans!

Första söndagen efter Trettondedagen

Tyvärr drabbades hela pastorsfamiljen av magsjuka (eller vinterkräksjuka som det tydligen heter numera) under den helg då Anna-Karin skulle ha predikat i pingstkyrkan. Sven Axberg m.fl. ryckte dock välvilligt in, och gudstjänsten tycks ha varit fin. Särskilt söndagsskolan var uppskattad - med liv och dramatik i fina, nyupprustade lokaler - och den andliga övningen är som vanligt att låta sej inspireras och uppmuntras istället för att fyllas av avundsjuka/missmod och konkurrensanda. Det är väl inte så att vi i hemlighet misstycker om det går bra för andra församlingar?

Det blev alltså inget besök i pingstkyrkan för pastorsfamiljen den här helgen. Men det går väl fler tåg (förresten var vi där fjärde söndagen i advent, så det så ;o).

Valberedning

Onsdag den 9 januari och måndag den 13 januari träffades valberedningen hemma hos Holmbergs resp. Olssons. Mycket löste sej då tack vare vänligt tillmötesgående från flera tillfrågade, men annat förblev ovisst. Särskilt en del städ- och mötesvärdsgrupper måste nyorganiseras.

Roligt dock att själva valberedningen är så välbesatt! Flera hjärnor tänker bättre än en, och jag måste ju säga att det känns väldigt roligt att slå våra kloka huvuden ihop, även om resultatet inte alltid blir lika lysande!

06 januari 2008

Julkonsert med Bollnäs/Arbrå manskör

Klockan 15 på söndagseftermiddagen var det julkonsert i Missionskyrkan med Bollnäs/Arbrå manskör under ledning av Kenneth Stahre. P.g.a. att G-klaven redan bokat in deras traditionella konserthelg (tredje söndagen i advent) blev det denna jul en "musikalisk julgransplundring" under trettonhelgen istället.

Men nästa jul blir det julkonsert i advent igen - den andra söndagen i advent, närmare bestämt.

Trettondedag Jul

Drygt 60 personer firade idag Trettondedag jul i Bollnäs´ Missionskyrka. Vi började med att sjunga psalm 132 ("Nu segrar alla trognas hopp") och 130 ("En stjärna gick på himlen fram"). Efter Anna-Karins predikan om de vise männens tro, resa och mål sjöngs nr 34 ("Vänligt över jorden glänser") och som avslutning nr 133:5-6 ("Stjärnan ledde visa män").

I söndagsskolan var vi 9 barn + 4 vuxna som också talade om de vise männen och om julens budskap. Vid barnens ljus i kyrkan fick vi titta på både "guld, rökelse och myrra". Vi målade och klippte ut vise män på kameler och ett av de äldre barnen spelade lite gitarr som "söndagsskolpostludium".

Efter gudstjänsten var det grötfest med skinksmörgåsar och julsånger. (Samt en liten sketch med "fakir i hemmiljö").

Stjärnan ledde visa män
fram till Jesus, deras vän.
Vi kan följa samma stjärna.
Om vi gör det glatt och gärna
ska vi också hitta hem.

Stjärnan som är mild och ljus
tar oss till hans eget hus.
Stjärnan är hans ord som lyser
klarast när vi går och fryser.
Stjärnan gör det lätt att gå.

När kom österlänningarna till Betlehem?

En intressant länk så här i trettondedagstider är

http://www.brogren.nu/wejryd4.htm

01 januari 2008

Gott Nytt År 2008

Gott Nytt År 2008! Vår familj firade nyår på hemlig ort, men i Bollnäs Missionskyrka inleddes det nya året med nattvardsgudstjänst. Roland Åkerlund och Gösta Norevi ledde. Ingeborg Garnäs spelade till sångerna "Tack, min Gud, för vad som varit" (PoS 261), "Gud är trofast, vare det din borgen" (PoS 624) och "Herre, till dig får jag komma" (PoS 833).

Rejäl ledstång upp till expeditionen

En trevlig nyhet är att dörren in till expeditionen (och lägenhet på övre plan) äntligen fått rejäl ledstång. Så här ser det ut:
Huvudentrén är ju sedan tidigare bättre försedd: